JANUAR 2022

Marthas hemmelige have – det skjulte landskab
ikke drømmen om det ukendte, men det ukendte der drømmer

Billedkunstner Georg Jagunov og forfatter Nina Schack Kock

Marthas Have er en spekulativ læsning af landskabet, som tager udgangspunkt i Martha de la Calmette. Hun blev enke i 1821 og boede alene på Liselund til sin død i 1877, og gennem sin tid på stedet var hun med til at bevare og udvikle haven. Projektet fokuserer på det område, der var kendt som Marthas blomsterhave beliggende ved klintens terrasse-agtige skråning. Den forsvandt ved det store skred i 1905, men der findes stadig spor efter den.

Publikum får lov til at besøge denne hemmelige have. I en folder, som bliver udleveret ved indgangen til haven, sammenflettes Marthas fiktive dagbogsnotater med stedets geologi og mytologi. I denne fortolkning har Martha gennem sin tid på Liselund stiftet bekendtskab med kræfter, som har eksisteret på stedet længe før, at mennesker kom dertil. Landskabet bliver levende gennem Martha. Hun er en mediator, som forbinder to verdener: den synlige og den usynlige natur. 

Publikum får lov til at besøge denne hemmelige have. I en folder, som bliver udleveret ved indgangen til haven, sammenflettes Marthas fiktive dagbogsnotater med stedets geologi og mytologi. Folderen bliver skabt af forfatter Nina Schack Kock og kunstner Georg Jagunov.
I deres fortolkning har Martha gennem sin tid på Liselund stiftet bekendtskab med kræfter, som har eksisteret på stedet længe før, at mennesker kom dertil.
Et underjordisk netværk, Embryo core (fosterkerne), som kan aflæses gennem geologiske, biologiske, arkæologiske og mytologiske studier af området, forbinder alle arters forhistorisk bevidsthedsnetværk. De 80 millioner år gamle flintstrukturer danner et omfattende underjordisk mønster, der strækker sig flere kilometer langs kysten. Strukturen synes at bevæge og forandre sig. Trærødder, fungi mycelium og kolonier af mos ser ud til at følge netværkets form og suger næring fra det.
Landskabet bliver levende gennem Martha. Hun er en mediator, som forbinder den synlige og den usynlige natur, som skaber forbindelse til ‘Embryo core’.

Udover tekst er der også et kort i folderen, som markerer Marthas rute gennem havens indre lag. Publikum bliver inviteret til at tage med på en rejse, hvor de opsøger forskellige kunstværker fordelt som punkter på en rute. De træder ind i den hemmelige have ved at krydse en bro over kløften. En skulptur vogter broen og byder dem velkommen. Herfra bliver de ført videre gennem ujævnt terræn. Fragmenter af mystiske, øde altre er spredt rundt omkring eller stikker op af jorden, flintformationer og skulpturelle objekter fremmaner en mystisk, tidløs stemning.

En række performances vil finde sted i den hemmelige have under projektets forløb.

OM GEORG JAGUNOV

Jagunov er født i Rusland og bor i København. Han er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2011 (MA i mediekunst).  I 2017 gik Georg gennem en periode med digital detox og begyndte at lede efter alternativer til sin computerbaserede kunstpraksis. Under en forskningstur til Møn opdagede han skønheden og styrken i rå flint, som findes i rigelige mængder i de danske landskaber. Han har brugt utallige timer på at søge, læse og bearbejde flint. Hans seneste og kommende projekter finder ofte sted i naturens omgivelser med særligt fokus på lokal geologi, landskab, forhistorie og mytologi.

OM NINA SCHACK KOCK

Kock har en MA i Writing fra Royal College of Art i London. Hun er optaget af det overnaturlige i naturen og grænsen mellem det menneskelige og ikke-menneskelige.

Leave a Reply