Om Liselund Laboratorium

LISELUND LABORATORIUM følger årstiderne med en ny kunstnerisk oplevelse hver måned i et år i Liselund have på Møn. Værkerne bliver til i et samarbejde mellem kunstnere, videnskabsfolk og naturen.

Liselund forvandles til et laboratorium, der nytænker forholdet mellem menneske og natur. Kunstnere og videnskabsfolk samarbejder om performative og installatoriske værker, der tager udgangspunkt i samtidens natursyn og den skrøbelige økologiske og klimamæssige situation, vi er i.

Liselund Have blev anlagt i slutningen af 1700-tallet som en romantisk landskabshave. Dengang såvel som i dag var haven et sted for vandring, refleksion og sansning midt i en menneskeskabt vild natur. I en dynamik mellem kunst – videnskab, havens historie og den omkringliggende have og skov – til et kunstnerisk rum, hvor drømme og mytiske fortællinger sammen med historiske fakta og videnskabelighed skaber nye perspektiver.

Billedkunstnere, performancekunstnere, lydkunstnere og arkitekter går sammen med geologer, bioetikere, flagermuseksperter, virkelighedsforskere og antropologer for at finde nye former for sameksistens mellem det menneskelige og det ikke-menneskelige.

Alle arrangementer er gratis

LISELUND LABORATORIUM organiseres i samarbejde med Metropolis og Nationalmuseet med støtte fra Statens Kunstfond , 15. Juni Fonden og Knud Højgaards Fond og Vordingborg Kommune.

12 værker på 12 månederMaj 2021 – april 2022

Komponist og musiker Jørgen Teller åbner LISELUND LABORATORIUM i april 2021 ved at indhylle haven i særlige klange, der fortolker og gengiver havens poetiske og hemmelige lyde såsom flagermusenes ekkolokations-kald og vandfaldets brusen.

Fra juni kan du gå på opdagelse i haven med lydvandringer af Arendse Krabbe og Ida Bencke i ørerne, som b.la.  genopliver klinteskredet i 1903, hvor en tredjedel af haven forsvandt og tager os med på en rejse tilbage til istiden – hvor forudsætningen for havens vandforløb blev dannet.n

10 kunstnere skaber i juni hver deres 12-timers vandring som en del af ”Walking Landscapes”. De afsøger haven og landskabet omkring og skaber hver time en kunstnerisk aktion. Gå med på vandring, eller følg med via live-stream.

Drømmer du om at overnatte i Liselund Have? Nu får du chancen, når performancegruppen hello!earth inviterer dig til at tilbringe en nat i en hængekøje mellem birketræerne. Et sæt instruktioner guider dig til at blive en del af naturen for en nat.

I sensommeren arbejder Teater Møn med fortællingen om kammerherreinde Martha de la Calmette (1788-1877) der levede på det lille lystslot i sin enkestand i 57 år.  Hvidt var hendes yndlingsfarve, alt maatte være hvidt omkring hende, duerne, ænderne, hønsene, kalkunerne, selv påfuglene og en hvid raa, der fulgte hende som en hund.

Med Multispecies Circle skaber landskabsarkitekt Sabina Jallow og sociolog André Amtoft et habitat for nye arter i haven og åbner for sameksistens mellem bier, mennesker og natur.

Når kastanjerne er modne, indkalder havens majestætiske kastanjetræer til samling. Antropolog Cecilie Rubow vil sammen med deltagerne undersøge, hvordan man holder en samtale på træ’sk maner med en tænksom, livfuld langsommelighed.

Vær med til at samle planter og urter til feltlaboratoriet. Som et redskab til sanselighed og fordybelse vil havens besøgende sammen med billedkunstner og designer Rune Fjords undersøge, bearbejde og arkivere havens flora, fauna og geologi.

Med kroppen som redskab møder performancekunstner Nana Francisca Schottländer haven og går i dialog med træer, svampe, blade, søer, vejret, lyset og mørket. Hver måned over et år dokumenterer hun disse møder, der i decembermørket kan ses som video- og fotoprojektioner rundt om i haven.

Billedkunstner Georg Jagunov og forfatter Nina Kocks vandre i Cascadedalen med et vagt nærvær der både oplever og skaber landskabet på samme tid. På jagt efter Marthas hemmelige have – skriver Kock den dagbog der er gået tabt og Jagunov dyrker den have der styrtede i havet i 1905 – en passage ind i en anden tid.

I skumringen undersøger lysdesigner Anna Rosa Hiort-Lorenzens insekternes omverden – og fortolker landskabet med deres blik og sanser, –  og evne til at orienterer sig efter ultraviolet lys.

2021/22